13 Şubat 2020 Perşembe

TOPRAK ANA - CENGİZ AYTMATOV

TOPRAK ANA

Sayfa Sayısı: 136




Tolganay her zamanki gibi tarlasına gitmekteydi; toprak ana sanki  ona sesleniyordu. Toprak ana Tolganayla dertleşiyordu. Tolganay toprak anaya derdini anlatmaya başladı:

Tolganay, Savankul’a karşı ilgi duyuyordu. Savankul da Tolganay’dan hoşlanıyordu. İkisi de birbirlerine sırılsıklam âşıklardı. Savankul, her sabah tarladaki evlerinden erkenden kalkıp, Tolganay’dan habersiz işe koyulmaktaydı. Tolganay, Savankul’u çalışırken gördüğünde, ona daha çok âşık oluyordu, fakat çalışırken kendisini çağırmadığı için ona sinirleniyordu.
Bir müddet sonra Savankul ve Tolganay evlenmeye karar verip evlenmişlerdi.  Onların tek bir idealleri vardı.. O da kendilerine yetecek kadar büyük  bir tarlaydı.  Savankul ve Tolganay birlikte çalışıyorlar Toprak anaya karşı görevlerini yapıyorlardı.  Bir süre sonra  Tolganay,  Savankul’a müjdeli haberi vermişti Tolganay hamileydi.

Savankul bu habere çok ama çok sevindi. Tolganay hamileliğin ilerleyen aylarında gitgide ağırlaşmaya başlamıştı ve hamileliğinin sonuna gelmişti.  Ve kasım adında nur topu gibi bir erkek evlat doğurdu. Ardından daha sonra Maysalbek ve Caynak adında iki erkek evladı daha olmuştu.

Çocuklar kısa zamandan da büyümüş ve okul çağlarına gelmişlerdi. Okuma yazma dahi bilmeyen Savankul öğrenme meraklısı olduğu için okula giden çocukları eve gelince çocuklarından Türkçe dersi almaya başlamış kısa sürede okuma ve yazmayı öğrenmişti.

Çocukları büyük bir başarıyla okullarını bitirmişlerdi. Ama Caynak okumak için uzak yerlere gitmişti. Caynak dışında diğer çocuklar ise babasının mesleğini yapmaya başlamışlardı. Eskisi gibi artık tarım yapmak da  çok zor değildi, çünkü  traktör icat edilmişti. Savankul hemen bir tane traktör satın almış köye traktörü getiren ilk kişi olmuştur.  Savankul ve çocukları artık traktörle birlikte çalışmaya başlamışlardı.
Artık işler kolaylamıştı artık çünkü iki tane aslan gibi ogulları ve bir traktörü vardı. Bu zaman içerisinde oğlu Maysalbek, A liman adında bir köylü kızına âşık oldu Aliman da Maysalbek’e âşıktı. Kısa süre sonra Maysalbek ailesiyle konuşup,  Aliman’ı istetmişti ve Maysalbek ile Aliman evlenmişti.
Bu dönemde Birinci Dünya Savaşı yavaş yavaş kendisini göstermeye başladı. Tolganay bu durumdan çok endişeleniyordu, çünkü çocuklarının ve eşinin savaşa katılmalarından korkuyordu. Çünkü savaşa gidenler geri gelmiyordu. Açlıktan, sefillikten ya da düşman saldırısından şehit düşüyorlardı. .Bir süre sonra köye haber geldi. Eli silah tutan herkes askere alınacaktı. Tolganay ve Aliman bu habere çok üzülmüşlerdi, artık gelin ve kaynana baş başa kalacaklardı.

Nihayetinde evdeki erkekler savaşa katılmıştı..Caynak’tan bir mektup gelmişti.  Caynak orada  mutlu olduğunu her şeyin yolunda gittiğini yazmış,  hafta sonu yanlarına  geleceğini belirtmişti. Tolganay bu duruma çok sevinmişti ama içinde buruk bir üzüntü vardı.

İstasyonda Tolganay oğlu Caynak’ı çok heyecanlı bir şekilde beklerken zamanın çok hızlı geçtiğini fark etti  üstelik çok beklediği halde Caynak gelmemişti. Bu Tolganay için çok acı bir olaydı hava kapkaranlıktı eve döndüğünde  Aliman , Tolganay’ı çok üzgün gördü.

Tolganay Aliman’a Caynak’ın gelmediğini söyleyince Aliman da çok üzüldü. Cepheden acı bir haber geldi. Aliman ve Tolganay’ın kocaları savaşta ölmüşlerdi.   Bu haber karşısında Aliaman ve Tolganay yıkılmıştı.  .Bu sırada Tolganay’a  bir acı haber daha gelmiş, Caynak  da kendisinden habersiz savaşa katılmış, babası ve abileri gibi  o da bir şehit olmuştu.
Savaş gitgide büyümüş köyde erkek kalmamıştı, âmâ geçimi sağlamak İçin kadınlar çalışıyor, erkeklerin görevini kadınlar yapıyorlardı. Olan biten mücadeleler sonrasında savaş da kazanılmıştı. Bu sıralarda köylerine  yakışıklı mı yakışıklı bir çoban gelmişti. Aliman bir gün yolda giderken bu çobanı görmüş Çoban, Aliman’a vurulmuş,  Aliman’ da çabana âşık olmuştu. Aliman ile  çoban gizli gizli  buluşmaya başlamışlardı.

Tolganay bir gece Aliman’ın yatağında olmadığını fark etmiş ve  Aliman’ı kapıdan çıkarken görmüştü.  Aliman’ı takip ederek  ve çobanla buluştuğunu gördü.  Oysa Tolganay Aliman’ın   Maysalbek’i sevdiğine inanıyordu. Fakat  Aliman kısa bir  süre sonra çobandan hamile kalmış, Aliman’ın  karnı  gitgide büyümeye başlamıştı. Aliman en sonunda Tolganay’a bu durumu açıkladı. Tolganay, Aliman’ın bu durumunun kabul etmek zorunda kalmıştı. Bir gece ansızın Aliman’ın doğum sancıları başladı ve Tolganay, Aliman’ın seslerine uyanmış  ve doğum gerçekleşmişti. Tolganay   bebeği kucağına alarak beze sarıp Aliman’a göstermek istedi. Ama Aliman doğumun sonrasında ölmüştü. Tolganay bu bebek  ile artık yalnız başınayd
ı.

©KİTAP TANITIM → Bu site telif hakkına sahiptir. İzinsiz alınan, paylaşılan veya çoğaltılan her metinin telif hakkı vardır.




METNİ YAZAN: MUHAMMED YUSUF ÇATMA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkür ederiz.